Långbakad rapsgriskarré med äpple och ingefära i krispig hjärtsallad

4 portioner

  • 500 g  karré av rapsgris
  • 2 st äpplen
  • 3 cm färsk ingefära
  • 1 st gul lök
  • 1 st morot
  • 1 tsk torkad rosmarin
  • 3 st lagerblad
  • Kalvfond (till dag 2)
  • Chili explosion (krydda)

Avokadocrème

  • 1 st avokado
  • 0,5 tsk sambal oelek
  • 0,5  vitlök
  • Lime (juicen)
  • Salt
  • Surkål
  • 1 st morot
  • 2 st huvud hjärtsallad

Kvällen innan

Tag ut karrén ur förpackningen och torka av den med lite hushållspapper. Lägg den sedan i en gjutjärnsgryta tillsammans med klyftade äpplen, lök, skivad ingefära, morot och kryddorna. Täck med kallt vatten och ställ in i ugnen på 120 grader med lock, över natten.

Dag 2

Känn med två gafflar på köttet. Köttet är färdigt när det går lätt att tråda isär. Ta ut och lägg köttet i form/tallrik för att svalna. Sila fonden ner i en kastrull, låt reducera ner till lite mer än hälften. Tillsätt kalvfond, salt och ev. lite chili explosion.

När köttet svalnat så att du kan hålla i det, dra isär det och rensa bort stora fettklumpar och senor.

Lägg ner köttet i den reducerade fonden och låt det bli varmt.

Avokadocrème

Mosa avokadon med gaffel eller med stavmixer. Pressa i vitlök och tillsätt sambal oelek. Smaka av med salt.

Skölj hjärtsalladen och hyvla moroten tunt på mandolin.

Varva köttet med  surkål, avokadocrème och morot i ett salladsblad.

 

  • För lila och gult kostschema,öka till 800 g karré och dubbla alla ingredienser till avokadocrèmen

  • För rött och turkost kostschema, minska till 400 g karré

  • För blått kostschema, öka till 600 g karré och dubbla alla ingredienser till avokadocrèmen