Långbakad rapsgriskarré med äpple och ingefära i krispig hjärtsallad
4 portioner
- 500 g karré av rapsgris
- 2 st äpplen
- 3 cm färsk ingefära
- 1 st gul lök
- 1 st morot
- 1 tsk torkad rosmarin
- 3 st lagerblad
- Kalvfond (till dag 2)
- Chili explosion (krydda)
Avokadocrème
- 1 st avokado
- 0,5 tsk sambal oelek
- 0,5 vitlök
- Lime (juicen)
- Salt
- Surkål
- 1 st morot
- 2 st huvud hjärtsallad

Kvällen innan
Tag ut karrén ur förpackningen och torka av den med lite hushållspapper. Lägg den sedan i en gjutjärnsgryta tillsammans med klyftade äpplen, lök, skivad ingefära, morot och kryddorna. Täck med kallt vatten och ställ in i ugnen på 120 grader med lock, över natten.
Dag 2
Känn med två gafflar på köttet. Köttet är färdigt när det går lätt att tråda isär. Ta ut och lägg köttet i form/tallrik för att svalna. Sila fonden ner i en kastrull, låt reducera ner till lite mer än hälften. Tillsätt kalvfond, salt och ev. lite chili explosion.
När köttet svalnat så att du kan hålla i det, dra isär det och rensa bort stora fettklumpar och senor.
Lägg ner köttet i den reducerade fonden och låt det bli varmt.
Avokadocrème
Mosa avokadon med gaffel eller med stavmixer. Pressa i vitlök och tillsätt sambal oelek. Smaka av med salt.
Skölj hjärtsalladen och hyvla moroten tunt på mandolin.
Varva köttet med surkål, avokadocrème och morot i ett salladsblad.
-
För lila och gult kostschema,öka till 800 g karré och dubbla alla ingredienser till avokadocrèmen
-
För rött och turkost kostschema, minska till 400 g karré
-
För blått kostschema, öka till 600 g karré och dubbla alla ingredienser till avokadocrèmen