Linsgryta

Ingredienser 4 portioner

1 gul lök
2 vitlöksklyftor
200 g sötpotatis
0,5 st blomkålshuvud
1 msk olja
2 msk tomatpuré
1 msk spiskummin
2 tsk curry
salt och peppar
Vatten
1 tärning kycklingbuljong
8 dl torkade röda linser
1 dl vispgrädde
4 msk creme fraiche

Gör så här:

Finhacka en lök och pressa två vitlöksklyftor. Skala sötpotatis och skär i mindre bitar. Skär blomkålen i små buketter.

Stek grönsakerna i olja i 1-2 minuter på hög värme. Tillsätt vatten så att det täcker, tomatpuré, buljongtärning och alla kryddor. Låt koka upp och sjud i 5 minuter.

Skölj linserna och tillsätt dem till grytan. Låt koka ytterligare 10 minuter tills linserna och alla grönsaker är mjuka. Häll på grädden och smaka av med salt.

Toppa grytan med en klick creme fraiche.

  • För lila och gult kostschema, öka till 2 dl grädde och 4 tsk majonnäs (som blandas med creme fraichen)

  • För rött och turkost kostschema, minska till 0,5 dl grädde

  • För blått kostschema, öka till 2 dl grädde

Denna rätt innehåller för lite protein för att passa in kostschemat. Det är helt ok att byta ut en måltid 1-2 gånger i veckan dock utan att det påverkar kroppen