Nötfärsbiffar med svartkål och kålrot på ”falskt jordnötssmör”

Ingredienser 4 portioner

  • 400 g nötfärs
  • 1 st ägg
  • 1 st gul lök
  • 10 g salt
  • Svartpeppar
  • 200 g svartkål
  • 500 g kålrot
  • 1 msk olja
  • 100 g sötpotatis
  • 0,5 dl rostade solrosfrön
  • 2 msk kallpressad rapsolja
  • Flingsalt
  • Chili explosion
  • smör att steka i

Gör så här:

Hacka lök och fräs den så den blir glansig i en stekpanna med lite olja. Låt svalna.

Blanda alla ingredienser i en bunke och forma fyra lika stora biffar. Stek i lite smör på medeltemperatur tills de är gyllene och helt genomstekta.

Hacka och skölj svartkål. Skala och dela kålrot i lika stora bitar, lägg på en plåt med lite olivolja och salt. Baka i ugnen på 180 grader tills de fått lite färg och känns klara.

Skala och dela sötpotatis i bitar. Lägg i en kastrull med vatten och låt koka tills de är helt mjuka. Häll av vattnet, men spara lite till att späda med. Mixa sötpotatisen med solrosfrön, tillsätt 1,5 msk kallpressad rapsolja, flingsalt och chili explosion efter smak.

Massera svartkål ordentligt med några droppar kallpressad olja och lite flingsalt. Blanda med kålrot.  Servera med falskt jordnötssmör.

  • För lila och gult kostschema, öka till 600 g köttfärs, 200 g sötpotatis och 1 dl rostade solrosfrön

  • För rött och turkost kostschema, minska till 2 msk solrosfrön och 1 msk olja

  • För blått kostschema, öka till 600 g köttfärs