Ryggbiff med rosmarin, rostad palsternacka, grönkål & björnbär

Serveras med gröna blad och björnbärsvinaigrette

 

4 portioner

  • 500 g ryggbiff
  • 1 liten kruka färsk rosmarin
  • 400 g palsternacka
  • 200 g grönkål
  • 60 g baby bladspenat
  • 30 g ärtskott
  • 1 msk smör
  • 1 msk olja
  • Salt och peppar

Björnbärsvinaigrette

  • 3 dl björnbär
  • 1 msk kallpressad rapsolja
  • 0,5 msk äppelcidervinäger
  • 1 tsk torkade franska örter

Gör så här:

Tag fram köttet och torka av det med papper.
Skär i lika tjocka skivor.

Skala och skär palsternackan i ganska stora, men jämna bitar. Lägg på en plåt med lite olja, salt och hackad rosmarin i ugnen och rosta tills de är klara och har fått ordentligt med färg. 180 grader ca 10-15 min.

Repa loss grönkålen från stammen i ganska små ”bitar” och skölj noggrant. Krama ur så mycket vatten som möjligt. Droppa några droppar olivolja och flingsalt över kålen och massera den så att all kål blir glansig och lite mjuk.

Salta och peppra den rumstempererade biffen på båda sidor. Värm en stekpanna. Den skall vara riktigt varm.
Lägg i biffarna tillsammans med smöret. Vänd dem när de fått fin färg. Ös gärna med smöret över biffarna med hjälp av en sked, under tiden de steks. Stek till önskad stekgrad, använd gärna termometer vid osäkerhet.

Rare 48-50 grader Medium 56-58 grader Well done 68-70 grader

Björnbärsvinaigrette

Mixa 1 dl av björnbären tillsammans med kallpressad rapsolja, äppelcidervinäger och de franska örterna samt lite salt.

Blanda palsternackan med grönkålen och resterande björnbär.

Klipp ärtskotten på mitten och blanda med spenaten, ringla över vinaigretten. Servera!

 

  • För lila och gult kostschema, öka till 800 g kött och 800 g palsternacka

  • För rött och turkost kostschema, minska till 400 g kött

  • För blått kostschema, öka till 600 g kött och 800 g palsternacka