Ja, när börjar klimakteriet egentligen?

De flesta jag pratar med nämner ålder 50 ihop med klimakteriet.

Men faktum är att förklimakteriet vanligtvis börjar i 40-årsåldern, i vissa fall redan vid 35-års ålder.

Man brukar dela upp denna hormonella resa i 3 delar:
* Förklimakteriet – tiden innan menstruation upphör. 
* Menopaus innebär att man inte haft menstruation på tolv månader. Detta sker i genomsnitt vid 51 års ålder.
* Tiden efter klimakteriet (postmenopaus) – varar resten av livet efter sista menstruationen. 

Progesteron, som är ett gulkroppshormon, börjar sjunka i mitten av 30-årsåldern. Lågt progesteron kan orsaka både PMS och övriga symtom i förklimakteriet. Till skillnad från PMS som försvinner så fort mensen kommer så är det många kvinnor i förklimakteriet som känner att de lider av PMS tre av fyra veckor varje månad.
Symtom som ilska, irritation och nedstämdhet infaller allt från några dagar till två veckor innan mensen. När mensen kommer skiftar symtomen till trötthet, plötsliga gråtattacker eller håglöshet.
Obalansen mellan progesteron och östrogen leder ofta till viktuppgång men även till sämre upptag av sköldkörtelhormoner vilket i sin tur leder till sämre ämnesomsättning.
Progesteron har en vätskedrivande effekt vilket gör att man kan binda en del vatten när det sjunker.
Progesteron har, precis som östrogen en antiinflammatorisk effekt vilket gör att risken för låggradig inflammation i kroppen ökar när dessa hormoner sjunker.

Vanliga symtom i förklimakteriet är:

Vätskeansamling
Ömmande bröst
Humörsvängningar
Sämre sömn
Viktuppgång (särskilt runt höfter, mage och lår)
Riklig menstruation
Trötthet
Oro
Uppblåsthet
Hjärndimma

För att lindra symtomen i förklimakteriet är det viktigt att inte stressa kroppen genom att konditionsträna sönder den. Styrketräna gärna och varva med avstressande övningar så som andningsövningar, yoga eller meditation.

Ät en kost som städjer hormonerna (mer om detta i min onlinekurs), som ger näring till kroppen och håller blodsockret på en bra nivå.

Vissa kan behöva bioidentiskt progesteron för att minska östrogendominansen som ofta uppstår i förklimakteriet och orsakar symtomen.