Omega 3 och omega 6

Omega 3 och omega 6 är en typ av fett som finns i bland annat fet fisk.

I dag får vi, i västvärlden i oss alldeles för mycket omega 6 i förhållande till omega 3. Vi ska ha en balans på under 3:1 (högst 3 gånger så mycket omega6 som omega3) men idag har många en (o)balans på 25:1!

Detta skapar enorm inflammation i kroppen som kan leda till viktuppgång, obalanserade hormoner, sämre tarmflora, svullen mage och framför allt värk i leder och muskler.

 

 Var finns omega 3?

Många gånger får vi höra att omega 3 finns i fet fisk som lax och sill men även i bland annat chiafrön och linfrö.

Det finns tre problem med detta.

För det första så finns det olika typer av omega 3 och i vegetabiliska produkter finns endast ALA-fettsyra som måste omvandlas till de viktiga fettsyrorna EPA och DHA innan kroppen kan tillgodogöra sig den.  Detta sker inte i tillräckligt stor utsträckning.

För det andra så använder omega 3 och omega 6 samma enzymsystem i kroppen och då kommer det ena (det som det finns mest av) tränga undan det andra. I vegetabiliska produkter finns det ofta mer omega 6 än omega 3 och då kommer vi få i oss mer omega 6 av den produkterna.

För det tredje är fisk idag ofta odlad vilket innebär att de inte äter algerna med omega 3, utan i stället får foder som innehåller omega 6. Vilket resulterar i att vi inte längre får i oss tillräckligt med omega 3 genom att äta fisk.

Det innebär att vi måste ta ett kosttillskott för att få i oss tillräckligt med
omega 3.

 

Så, vilket kosttillskott ska jag välja?

Ett annat problem är att med de flesta kosttillskott idag kastar vi pengarna i sjön eftersom den viktiga oljan aldrig hinner in i cellerna.

För att förhindra detta krävs att oljan har tillsatta polyfenoler vilket även underlättar upptaget i kroppen.

Det som de flesta av våra klienter söker för är viktuppgång och värk i framför allt muskler och leder och det är så tydligt hur stor del inflammationen har hatt göra med värken, för redan efter några veckor med bra kost och ett kosttillskott med omega 3 har minskat markant eller till och med försvunnit för många! Detta är så otroligt roligt att se!

 

Så, har du mycket inflammation och värk i kroppen, testa att lägga till omega 3 under en period för att se vilka positiva effekter du kommer få i din kropp!

 

 

Vill du testa ArcticMeds omega 3?

Just nu får du 10% rabatt med koden: G9TVNWQRTN

 

Du hittar den oljan här: