Vågar man ta östrogen? För många räcker det med livsstilsförändringar för att lindra klimakteriesymptom men en del kan behöva ta till hormonbehandling.

Som jag skrivit innan så är vi i Sverige idag väldigt rädda för att testa östrogenbehandling. Fram till 2002 gick 50 % av alla kvinnor I Sverige på hormonbehandling. Idag gör mindre än 7 % det, pga en studie som felaktigt visade att behandling av östrogen gav cancer och hjärt-och kärlsjukdom.

Men faktum är att det finns betydligt fler fördelar med östrogen än nackdelar om det sätts in innan man fyllt 60 år eller senast tio år efter menopaus.

Bland annat:

  • Östrogen har en kärlutvidgande, inflammationsdämpande och kolesterolsänkande effekt.
  • Sänker blodtrycket. Östrogen som tas genom huden vidgar blodkärlen
  • Lokalt verkande östrogen så som kräm eller vagitorier ger ingen ökad risk av någon cancerform. Denna kan användas hur länge som helst. Denna hjälper mot underlivsbesvär men inga andra symtom
  • Upp till 90 % av vallningar försvinner med östrogenbehandling.
  • Skyddar mot hjärt- och kärlsjukdom, tjocktarmscancer och demens.
  • Ger minskad risk för Alzheimers sjukdom.
  • Minskar klimakteriesymptom så som led-och muskelvärk, viktuppgång, fettansamling runt midjan, humörsvängningarna, torra slemhinnor med mera.
  • Ger en bibehållen/ökad muskelmassa, minskad risk för benfrakturer och benskörhet.
  • Skydd mot hjärt-/kärlsjukdom
  • Östrogen som tas oralt kan ge en liten ökad risk för blodpropp. Östrogen som tas genom huden ger i stället en förbättrad hjärt- och kärlhälsa. 

Vågar jag ta östrogen?

Men riskerna då? Forskningen visar att 45 av 1000 kvinnor som inte tar hormonbehandling drabbas av bröstcancer i åldern 50-70. Av 100 kvinnor som tar hormonbehandling under fem år kan man se en ökning av två extra fall vilket innebär en väldigt liten ökad risk. Om man sätter det i relation till alla fördelar (speciellt att östrogen skyddar mot hjärt- och kärlsjukdom som är den största anledningen till att kvinnor dör i Europa) så kan det vara värt att testa.

Du ska dock inte ta hormonbehandling om du haft bröstcancer, livmodercancer eller annan östrogenberoende cancerform, haft blodpropp, har någon leversjukdom eller nyss haft hjärtinfarkt.

Det är även viktigt att ta progesteron samtidigt som man tar östrogen (om man har sin livmoder kvar) eftersom östrogenet förtjockar livmoderslemhinnan vilket kan leda till livmodercancer. Progesteron motverkar detta.

Så lider du mycket av dina symtom och inte kommer tillrätta med dessa enbart med förändrad kost, träning och stresshantering så tycker jag att du ska prata med din läkare.