Vid lipödem ökar kroppens fettceller i storlek, ofta runt höfter, lår och underben. Lipödem bryter ofta ut på grund av en obalans i hormonerna och lider man av lipödem blir symtom som knölig fettväv, celluliter, smärta och blåmärken ofta värre i förklimakteriet.

Lipödem kan vara otroligt påfrestande av flera anledningar: Många förväxlar lipödem med fetma och förstår inte varför de inte lyckas minska i omfång, det kan vara svårt att få rätt diagnos och behandling, det gör ont och det påverkar inte bara fysiskt utan även mentalt.

Vad kan du göra för att lindra symtom av lipödem?

🌸Gå ner i vikt om du är överviktig eftersom övervikt leder till större svullnad och ökad smärta

🌸Ät en antiinflammatorisk kost eftersom inflammationen i den vävnad där lipödemet finns då minskar

🌸Minska på socker då socker kan öka svullnad och smärtan. Det kan även vara så att du blir bättre av att minska på alla kolhydrater eftersom du binder mer vatten när du äter kolhydrater.

🌸Periodisk fasta kan påverka lymfsystemet positivt

🌸Kompressionskläder kan förbättra cirkulation och minska smärtan.

🌸Torrborstning

🌸Lymfmassage

🌸Använd vaderna, då de driver lymfvätskan i nedre delen av kroppen uppåt där den töms ut (gå i uppförsbacke eller gör vadövningar).

🌸Fysisk aktivitet förbättrar cirkulationen

🌸Simning/vattengymnastik. Vattnets tryck fungerar på liknande sätt som kompression, samtidigt som den avlastar kroppen.

🌸Medicinsk yoga/lymfyoga

Många tror att de är ensamma om problemet och kan bli hjälpta av att exempelvis gå med i facebookgrupper för att få råd och stöd av andra i samma situation.

Önskar dig en fin dag!