Det första tecket på att man befinner sig i förklimakteriet brukar vara att mensen börjar krångla. Det kan vara så att man upplever att mensen kommer tätare och att blödningarna är rikligare, ibland med klumpar. Detta kan hålla på i flera år innan det skiftar till att blödningarna istället kommer mer oregelbundet, ibland med längre intervaller eller hoppar över någon/några månader. Menopaus infaller när man inte haft menstruation på tolv
månader. Detta sker i genomsnitt vid 51 års ålder.
Kvinnans menscykel
Kvinnans menscykel varar i genomsnitt 28 dagar och brukar delas upp i 4 faser, där de första två faserna börjar på samma dag.
1) Menstruation. Den första fasen på menscykeln startar den första dagen du får din menstruationsblödning. Fasen varar vanligtvis 3–6 dagar.
2) Follikelfas. Dag 1-14 stiger östrogennivån i kroppen och är som högst precis innan ägglossning. Därefter sjunker nivån och blir som lägst under mensen. Dag 1 är första blödningsdagen.
3) Ovulering/ägglossning Dag 14-16. När äggblåsan brister lossnar ägget och äggblåsan omvandlas till gulkropp vars viktigaste uppgift är att producera progesteron, gulkroppshormon. Progesteron ser till att livmodersslemhinnan förbereder sig för att ta emot ett befruktat ägg. Östrogen ökar vid denna tid för att göra livmoderns slemhinna tjockare och skapa en miljö som är gynnsam för spermier.
4) Lutealfasen. Efter ägglossning fram till mensens första dag. Nu stiger progesteronnivån och blir som högst dag 21-24 där det minskar för att bli till lägsta nivån under dag 25-28 (kan leda till PMS).
Progesteron (gulkroppshormon) börjar sjunka i mitten av 30-årsåldern. Lågt progesteron kan orsaka både PMS och övriga symtom i förklimakteriet. Till skillnad från PMS som försvinner så fort mensen kommer så är det många kvinnor i förklimakteriet som känner att de lider av PMS tre av fyra veckor varje månad.
Symtom som ilska, irritation och nedstämdhet infaller allt från några dagar till två veckor innan mensen. När mensen kommer skiftar symtomen till trötthet, plötsliga gråtattacker eller håglöshet.
Obalansen mellan progesteron och östrogen leder ofta till viktuppgång men även till sämre upptag av sköldkörtelhormoner vilket i sin tur leder till sämre ämnesomsättning.
Progesteron har en vätskedrivande effekt vilket gör att man kan binda en del vatten när det sjunker.
Progesteron har, precis som östrogen en antiinflammatorisk effekt vilket gör att risken för låggradig inflammation i kroppen ökar när dessa hormoner sjunker.
Hormonspiral innehåller Gestagen, syntetiskt progesteron. Kvinnor som använder hormonspiral har ofta ingen mens och upplever därför heller ingen strulande mens. Dessa kvinnor märker därför oftast senare att de är i förklimakteriet.
Observera att det alltid är något fel om om man är i fertila år, inte har preventivmedel men INTE har mens.
Senaste kommentarer