Många kvinnor lider av inkontinens som är ett väldigt vanligt klimakteriesymtom, precis som sköra slemhinnor. Detta kan vara ansträngningskontinens som kan uppstå efter exempelvis en graviditet. I klimakteriet kan det i stället bero på minskad elasticitet. I detta fall kommer knipövningar inte att hjälpa, eftersom det inte är musklerna det är fel på utan bristen på östrogen. Detta påverkar urinrör, urinblåsa och förmågan att hålla tätt. Hormonbehandling i form av östrogen kan behövas för att åtgärda.

För kvinnor som lider av ansträngningsinkontinens eller trängningsinkontinens kan hjälpmedel som Diveen hjälpa. Diveen® inkontinensskydd förs in i slidan likt en tampong där den kan sitta under hela dagens aktiviteter för att förhindra läckage.

Besvär som torra och sköra slemhinnor, mindre elasticitet och minskat blodgenomflöde drabbar 50 % av alla kvinnor. Det är inte bara slemhinnorna i underlivet som påverkas av klimakteriet. Torrhet i ögonen kan uppstå, det kan bli svårare att ha linser och det kan även börja klia i örongångarna.

Symtom på sköra slemhinnor kan vara klåda, sveda och irritation.
Sköra slemhinnor kan även leda till att bakterier och virus får fäste, därför är det viktigt att lösa problemet och inte gå runt med sköra slemhinnor.

Det finns både preparat med hormoner och preparat utan hormoner som kan avhjälpa sköra slemhinnor i underlivet. Preparat utan hormoner innehåller mjölksyrabakterier och mjukgörande ämnen, exempelvis Vagisan fuktkräm, Vagivital, Mutigyn, Libragel, Lactal Balans, Repair och Balance.

Dessa finns på apotek eller via näthandeln. Många av dessa kan lindra besvären, men de åtgärdar inte den underliggande orsaken som ju är brist på östrogen.

Receptfria preparat med hormoner är bland annat:

  • Ovesterin – vagitorier eller kräm innehållande östriol
  • Vagifem – vaginaltablett innehållande östradiol
    En plaststav för varje tablett.
  • Vagidonna – vaginaltablett innehållande östradiol
    Endast en stav i varje förpackning för införande av tabletten, som du återanvänder.
  • Estriol cream – kräm innehållande östriol
  • DHEA cream – kräm innehållande dhea

Preparat på recept med hormoner är bland annat:

  • Intrarosa – prasterone (DHEA)

Intrarosa innehåller substansen DHEA som omvandlas till östrogen men även till testosteron som påverkar slidans muskelskikt, tjockleken i slidväggarna och nervtrådarna i slidväggen.

Oestring – vaginalring innehållande östradiol.

Sätts in första gången av gynekolog, men sedan kan man byta ut den själv med några månaders intervall. Verkar lokalt och förser slidväggen med små mängder östradiol lokalt.

Men finns det inte risk för bröstcancer?

Nej, det finns ingen ökad risk för någon typ av cancer vid användning av lokal behandling med östrogen i slidan!

Så om du upplever några av symtomen bör du åtgärda det med något av förslagen ovan, dels för att slippa ha ont och kunna ha sex, dels för att om problemen inte blir åtgärdade kan det leda till svamp, urinvägsinfektion eller vaginal atrofi (att vaginan helt enkelt förtvinar).