Hormonell obalans leder ofta till nedstämdhet, irritation, plötsliga gråtattacker eller utbrott. Kanske har du tidigare haft detta vid PMS, alltså precis innan mensen kommer vilket då beror på det sjunkande progesteronet men nu ör det som att pms-en inte går över. Du känner inte länger igen dig själv, har börjat lida av dåligt självförtroende eller till och med social fobi.
Både östrogen och progesteron påverkar signalsubstanserna dopamin, serotonin och GABA som påverkar vårt humör och välbefinnande. 
Dopamin är en signalsubstans som även kallas för belöningshormon. Dopamin ökar motivation, koncentration, energi och vårt humör.
Serotonin är en signalsubstans som ökar självförtroende, självkänsla och stresstålighet.
GABA(gamma-aminorsmörsyra) är en signalsubstans som gör oss lugna och avslappnande.

När östrogen och progesteron sjunker kommer dessa signalsubstanserna sjunka vilket leder till dessa symtom.

Vad kan du då göra åt det?
Förutom att äta en kost som stödjer hormonerna ( mer om detta i min onlinekurs) är det bra att välja mat som kan öka serotoninet i kroppen. Serotonin bildas av aminosyran tryptofan som finns naturligt i livsmedel som kött, ost, fisk och sojabönor.

Du kan även ta tillskott av sink, magnesium och B6 som har visat sig höja kroppens serotoninhalt.
Fysisk aktivitet höjer serotoninnivåerna naturligt i kroppen. Dessutom ökar träning frisättningen av dopamin, noradrenalin och endorfin.
Sömnen är nära ihopkopplad med serotonin där sämre sömn leder till lägr serotonin och lägre serotonin leder till sämre sömn.
Se till att minska stressen. Kronisk stress leder till minskade nivåer av serotonin och dessutom ökat kortisol. När den naturliga kortisolbalansen rubbas under en längre tid kan resultatet t ex bli utmattningssyndrom. Detta påverkar även regleringen av serotonin och dopamin. Yoga, meditera, ta långa promenader i solskenet och lär dig säga NEJ.

Vill du veta mer om vad du kan göra för att mildra symtomen i förklimakteriet och klimakteriet hittar du min onlinekurs i webbshopen!