Sömnproblem är ett vanligt symtom både i förklimakteriet och i klimakteriet. Det beror på flera faktorer så som sjunkande progesteron och östrogen, minskat melatolin (sömnhormon) och ökad stress på grund av ökat kortisol.

Många får även störd sömn av vallningar och nattsvettningar.

Bristen på sömn ökar risken för att drabbas av sjukdomar i hjärnan, så som Alzheimers, vi får ett sämre immunförsvar och risken för depression ökar.

Dessutom får vi en ökad inflammation i kroppen, minnet försämras och vi blir mer sugna på socker och andra kolhydrater. Sover du dåligt går du också lättare upp i vikt eftersom hungerhormonerna leptin och grehlin då inte ger dig rätt signaler.

Djupsömnen är det viktigaste sömnstadiet då våra celler förnyas, nervsystemet kopplar av och vävnader i kroppen repareras. Det är under djupsömnen som hjärnan får sin mest effektiva återhämtning.

Drömsömn kallas även REM-sömn – eller rapid eye movement sleep. Under denna period är kortisolnivån och blodtrycket högre.

Under drömsömnen sorterar hjärnan händelser från dagen och ser till att de lagras. Därför tror man att drömsömn är bra för kreativiteten. Det finns en koppling mellan minskad REM-sömn och en ökad risk för att dö i förtid.

För att hjärnan ska hålla sig frisk och stark rekommenderas en sovtid på sju till åtta timmar varje natt men lika viktigt är kvaliteten på sömnen. Många kvinnor i förklimakteriet och klimakteriet upplever att de får för lite djupsömn, att de vaknar hela tiden eller att de inte somnar om utan ligger vakna i långa perioder.

Tips för att få en bättre sömn i klimakteriet:

  • Använd blåsljusfilter på mobil, dator, läsplatta på kvällarna
  • Gå och lägg dig senast kl 22.00
  • Se till att vara ute i dagsljus varje dag
  • Dra ner på kaffet eller drick det inte för sent
  • Ha mörkt och svalt i sovrummet
  • Alkohol försämrar sömnen
  • Eterisk olja, så som lavendel har visat sig hjälpa mot insomningssvårigheter.

Kosttillskott som kan hjälpa

  • Magnesium + B6 + zink ihop ökar serotoninproduktionen
    Bra dos: 500 mg magnesium, 200 mg B6 och 50 mg zink.
  • Gaba, L-glycin och L-teanin verkar lugnade

Bra dos: Gaba 500 mg till kvällen, L-glycin testa en tsk och öka upp till max 20 g/dag, L’Teanin 200 mg till kvällen,

  • Melatonin 3-5 mg. Melatonin går att köpa receptfritt i Sverige eller via www.vitasunn.com (EU webshop).

Melatonin är ett hormon som bildas från tryptofan och produceras i tallkottkörteln. Melatonin styr när det är dags att sova men styr inte över sömnkvalitén. 

Kortisol och melatonin samverkar under dygnet. Det är därför det är så viktigt att du inte bär på för mycket stress under långa perioder, för stressen – genom förhöjt kortisol – kommer effektivt störa din melatoninproduktion och riskerar att väcka dig flera gånger under natten. 

När vi åldras minskar melatoninproduktionen naturligt, det sker redan från 40-års åldern.

Brist på melatonin bidrar dessutom till uppkomsten av vissa sjukdomar, såsom Alzheimers och Parkinsons.