Man brukar dela upp denna hormonella resa i 3 delar:

  • Förklimakteriet (peri- eller premenopaus) – tiden innan menstruation upphör. Inträffar vanligtvis i 40-45 års-åldern.
  • Menopaus innebär att man inte haft menstruation på tolv månader. Detta sker i genomsnitt vid 51 års ålder.  
  • Tiden efter klimakteriet (postmenopaus) – varar resten av livet efter sista menstruationen. 

Förklimakteriet börjar ofta i fyrtioårsåldern, men kan i vissa fall inträda redan vid 35 års ålder och håller vanligtvis på i 5-7 år.

Det första tecket på att man befinner sig i förklimakteriet brukar vara att mensen börjar krångla. Det kan vara så att man upplever att mensen kommer tätare och att blödningarna är rikligare, ibland med klumpar. 

Progesteron (gulkroppshormon) börjar sjunka i mitten av 30-årsåldern. Lågt progesteron kan orsaka både PMS och övriga symtom i förklimakteriet. Till skillnad från PMS som försvinner så fort mensen kommer så är det många kvinnor i förklimakteriet som känner att de lider av PMS tre av fyra veckor varje månad.

Vid östrogendominans kan östrogennivån vara låg, normal eller hög. Vad som orsakar symptomen är att östrogennivån är för hög i relation till  progesteronet. Man kan alltså vara östrogendominant och ändå ha låga östrogennivåer.

Östrogendominans under ägglossningen kan leda till PMS-liknande symptom.

PMS kan bli värre än innan och nya symptom som vallningar och nattsvettningar kan uppträda. Detta sker då ofta ett par dagar till två veckor före mensen. När mensen startar uppstår andra symptom som trötthet, sömnproblem, gråtmildhet och håglöshet. Mensen kommer ofta tätare och blir rikligare med blodklumpar, vilket ofta kan leda till järnbrist.

Många kvinnor upplever att de bara känner sig normala en vecka i månaden.

Symptomen i förklimakteriet varierar från kvinna till kvinna – både i intensitet och typ av besvär.

Vill du veta vad du kan göra för att mildra eller helt få bort symtom i förklimakteriet är du välkommen att kontakta mig för ett personligt möte eller gå onlinekursen ”Hormonkost” där vi tar upp allt som du kan göra för att må bättre!