Böngryta

Ingredienser 4 portioner

1 gul lök
2 morötter
2 vitlöksklyftor
1 msk olja
1 msk oregano
0,5 msk rosmarin
1 tsk spiskummin
1 tärning grönsaksbuljong
400 g krossade tomater
1 förpackning kidneybönor (tetrapak)
1 förpackning svarta bönor (tetrapak)
3-4 dl vatten
1 msk soja
Salt och peppar
4 msk creme fraiche
Vitlökssalt

Gör så här:

Skala och finhacka löken, skala och skär morötterna i slantar och pressa vitlöken.

Fräs grönsakerna i olja i ett par minuter.

Tillsätt krossade tomater, vatten, kryddor och grönsaksbuljong. Koka i 10 min tills grönsakerna är mjuka. Skölj bönorna och häll i dem. Tillsätt soja och smaka av med salt och peppar.

Smaksätt creme fraiche med vitlökssalt

Servera böngrytan med vitlökscreme fraiche

  • För lila och gult kostschema, tillsätt 1 dl vispgrädde till grytan och blanda i 2 msk majonnäs i vitlökscreme fraichen innan servering

  • För rött och turkost kostschema, minska till 200 g svarta bönor

  • För blått kostschema, tillsätt 1 dl vispgrädde till grytan

Denna rätt innehåller för lite protein för att passa in kostschemat. Det är helt ok att byta ut en måltid 1-2 gånger i veckan dock utan att det påverkar kroppen