Lax med ugnsbakade rotfrukter och romsås

Ingredienser 4 port

500 g lax

Salt, peppar och timjan

2 morötter

1 liten rotselleri

1 palsternacka

1 jordärtskocka

1 msk olivolja

Flingsalt

Svartpeppar

1,5 dl lätt creme fraiche

3 msk rom

0,5 rödlök

Salt, peppar, vitpeppar efter smak

Gör så här:

Sätt ugnen på 225 grader.

Lägg laxfiléerna i en smord ugnssäker form. Salta, peppra och strö på timjan efter smak.

Skala rotfrukterna och dela i mindre bitar. Lägg rotfrukterna i en bunke och tillsätt oljan. Blanda runt väl så alla rotfrukter blir täckta. Lägg rotfrukterna på en ugnsplåt med bakplåtspapper och strö över flingsalt och peppar.

Sätt in lax och rotfrukter i mitten av ugnen i ca 20-30 min. Ta ut laxen när den mäter ca 55 grader och rotfrukterna när de är mjuka och fått fin färg.

Blanda creme fraiche med rom och smaka av med salt och peppar. Finhacka rödlöken och tillsätt.

Servera laxen med rotfrukterna och en klick romsås.

  • För lila och gult kostschema, öka till 2 msk olja och använd vanlig creme fraiche samt öka den till 2 dl

     

  • För rött och turkost kostschema, minska 4 msk lätt creme fraiche och 2 msk rom

     

  • För blått kostschema, öka till 2 msk olja och använd vanlig creme fraiche