Mustig högrevsgryta med timjan, champinjoner & sidfläsk, serveras med rotselleri och sötpotatisstomp

4 portioner

  • 400 g högrev
  • 200 g champinjoner
  • 50 g sidfläsk
  • 100 g små lökar/steklök
  • 1 st gul lök
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 3 st lagerblad
  • 1 tsk timjan
  • 2 dl rödvin
  • Vatten
  • 200 g rotselleri
  • 200 g sötpotatis
  • 25 g smör + 1 msk att steka köttet i
  • 1 st kruka färsk persilja
  • Salt
  • Svartpeppar

Gör så här:

Tärna köttet. Hacka gul lök och vitlök.

Bryn köttet i smöret i en gjutjärnsgryta så det får ordentligt med färg. Lägg i lök, vitlök, timjan och lagerblad och låt fräsa lite till.

Häll på rödvin och vatten så det nästan täcker köttet. Låt puttra på låg värme tills köttet inte längre känns segt. Köttet ska nästan falla isär. Det tar ca
1,5 – 2 timmar (ibland kan köttet behöva längre tid, och ibland kortare). Fyll på med mera vatten vid behov så det inte kokar torrt.

Tärna sidfläsket och lägg det i en kall stekpanna så fettet smälter ut ordentligt. När fläsket fått lite färg, lägg i skalade och halverade smålökar med snittet neråt i pannan och kvartade champinjoner. När köttet är klart, lägger du i fläsk, lök och champinjoner. Låt koka samman ca 10 min och smaka sedan av grytan med salt och peppar.

Skala och tärna rotselleri och sötpotatis. Koka dem mjuka. Häll av vattnet och stompa med en potatisstöt med smöret och hackad persilja.

Servera!

  • För lila och gult kostschema, öka till 600 g kött, 300 g rotselleri och 50 g smör

  • För rött och turkost kostschema, minska till 100 g sötpotatis och 1 dl vin

  • För blått kostschema, öka till 600 g kött