Citron- och chilibakad lax med blomkål, parmesanmos och masserad grönkål-och rödbetscrudité

4 portioner

Laxen:

500 g lax

1 st citron

Salt

Chili explosion

Salta lite i botten på en ugnsform och lägg i laxen. Salta på ovansidan av laxen.
Krydda med chili explosion och riv skalet från citronen över.

Baka i ugnen på 160 grader ca 15-20 min.

Blomkålsmos

1 stort blomkålshuvud

1 buljongtärning

70 g riven parmesan

Sätt ugnen på 180 grader.

Dela blomkålen i små buketter och koka i vatten med buljongtärningen tills kålen är mjuk. Häll av vattnet. Mixa blomkålen med stavmixer och blanda i parmesanen. Smaka  av med lite salt.

Lägg de fyra klyftorna blomkål på en plåt. Droppa några droppar olja på och strö lite flingsalt över. Baka i ugnen ca 10 min.

Masserad grönkål-och rödbetscrudité

300 g grönkål

1-2 rödbetor

1 tsk kallpressad rapsolja

Salt

Chili explosion

Riv grönkålen och skölj noggrant.

Tvätta och hyvla rödbetan tunt på mandolin,  och skölj sedan noggrant.

Droppa över olja, salta och peppra med chili explosion och massera kålen så den blir glansig. Blanda ner de tunna rödbetsskivorna i kålen.

Servera laxen med blomkålsmos, bakad blomkål och grönkål-och rödbetscrudité.

  • För lila och gult kostschema, öka till 2 st blomkålshuvuden, 
    120 g parmesan 2 msk rapsolja

     

  • För rött och turkost kostschema, minska till 400 g lax

     

  • För blått kostschema, öka till 2 st blomkålshuvuden och 120 g parmesan