Grillad fläskfilé med sötpotatispommes, gruyèreost
och rödvinssås
Ingredienser 4 port
600 g fläskfilé
Salt, peppar, vitlökspulver
400 g sötpotatis, skalad och skivad i stavar
2 msk olivolja
2 nypor flingsalt
4 st jalapeno
50 g gruyèreost
2 schalottenlökar
1 vitlöksklyfta
2 dl rödvin
1 dl vatten
1 msk kalvfond
1 msk tomatpuré
Salt & peppar
1 msk smör att steka i

Gör så här:
Putsa och skär fläskfilén i ca 1½ cm tjocka skivor. Salta och peppra köttet samt strö över vitlökspulver.
Grilla eller stek köttskivorna, ca 3 min på varje sida
Skala och skär sötpotatisen i stavar. Skär jalapeno i ringar. Lägg sötpotatis på en plåt klädd med bakplåtspapper och ringla över olivolja. Strössla flingsalt över.
Baka i mitten av ugnen i 25–30 minuter. rör om försiktigt när hälften av tiden gått. När 5 minuter återstår, lägg på jalapeno och strö över riven ost. Sätt in i ugnen igen i 5 minuter.
Hetta upp smöret i en stekpanna. Finhacka lök och vitlök och stek i några minuter. Häll på vin, vatten, kalvfond och tomatpuré.
Låt sjuda på låg värme i ca 20 minuter. Smaka av med salt och peppar.
Servera fläskfilén med pommes och rödvinssås och gärna en grönsallad.
-
För lila och gult kostschema, öka till 600 g sötpotatis, 3 msk olja och 100 g ost
-
För rött och turkost kostschema, minska till 500 g fläskfilé
-
För blått kostschema, öka till 500 g sötpotatis, 3 msk olja och 75 g ost