Ingredienser 4 port

500 g fläskfilé

Salt, peppar, vitlökspulver

400 g sötpotatis, skalad och skivad i stavar

2 msk olivolja

2 nypor flingsalt

4 st jalapeno

40 g gruyèreost

2 schalottenlökar

1 vitlöksklyfta

2 dl rödvin

1 dl vatten

1 msk kalvfond

1 msk tomatpuré

Salt & peppar

1 msk smör att steka i

Gör så här:

Putsa och skär fläskfilén i ca 1½ cm tjocka skivor. Salta och peppra köttet samt strö över vitlökspulver.

Grilla eller stek köttskivorna, ca 3 min på varje sida

Skala och skär sötpotatisen i stavar. Skär jalapeno i ringar. Lägg sötpotatis på en plåt klädd med bakplåtspapper och ringla över olivolja. Strössla flingsalt över.

Baka i mitten av ugnen i 25–30 minuter. rör om försiktigt när hälften av tiden gått. När 5 minuter återstår, lägg på jalapeno och strö över riven ost. Sätt in i ugnen igen i 5 minuter.

Hetta upp smöret i en stekpanna. Finhacka lök och vitlök och stek i några minuter. Häll på vin, vatten, kalvfond och tomatpuré.

Låt sjuda på låg värme i ca 20 minuter. Smaka av med salt och peppar.

Servera fläskfilén med pommes och rödvinssås och gärna en grönsallad.

För blått kostschema, öka till 600 g kött, 600 g sötpotatis, 3 msk olja och 80 g ost

För gult kostschema, öka till 600 g kött, 600 g sötpotatis, 3 msk olja och 80 g ost

För rött kostschema, minska till 1 msk olja och stek i 1 tsk smör

För lila kostschema, öka till 600 g kött, 600 g sötpotatis och 3 msk olja

För rött kostschema, minska till 1 msk olja och stek i 1 tsk smör

Fler Lunch & Middag recept