Rödbetsbiffar med fetaost och valnötter, serveras med rårissallad och vitlöksyoghurt

Ingredienser 4 portioner

Biffar:

  • 400 g hela färska betor
  • 1 st ägg
  • 1 msk psylliumfröskal/fiberhusk blandas med 0,5 dl vatten
  • 100 g fetaost
  • 4 msk rostade valnötter
  • 0,5 gul lök
  • 0,5 frp färdigkokta röda kidneybönor
  • 10 g salt
  • 1 msk olja att steka i

Havrerissallad:

1 dl okokt råris/svart ris

1 rejäl näve grönkål

1 tsk olja

1-2 tunt skivade rödbetor

Vitlöksyoghurt:

2 dl mild naturell yoghurt 3 % fett

0,5 klyfta pressad vitlök

Salt

Biffar:

Skala och riv betorna i en matberedare eller för hand på den fina sidan av ett rivjärn. Det skvätter en del så matberedare är att föredra. Mosa eller riv även kidneybönorna.

Blanda psylliumfröskal/fiberhusk med vatten och låt det svälla lite.

Blanda allt och låt svälla ca 10-15 minuter innan du steker dem. Ge dem bara lite färg i stekpannan och låt dem sedan bakas färdigt i ugnen på 175 grader i ca 7-8 min.

Vitlöksyoghurt:

Blanda allt och smaka av med salt.

Havrerissallad:

Följ instruktionerna på rispaketet och koka 1 dl ris.

Repa av grönkålen från stammen och skölj noga.

Tvätta och ansa rödbetan. Hyvla den tunt på mandolin. Lägg i kallt vatten som du byter tre gånger innan du blandar ihop salladen.

Rosta valnötterna i 175 grader i ca 10-12 min.

Droppa några droppar olivolja och salt på grönkålen. Massera den sedan så den blir glansig. Blanda samman allt och smaka av med flingsalt.

 

Servera rödbetsbiffarna med rårissallad och vitlöksyoghurt, strö över valnötterna

 

  • För lila och gult kostschema, öka till 600 g rödbetor, en hel förp kidneybönor och 150 g fetaost samt tillsätt 2 msk majonnäs till yoghurten

  • För rött och turkost kostschema, hoppa över riset

  • För blått kostschema, öka till 600 g rödbetor, en hel förp kidneybönor och 150 g fetaost

Denna rätt innehåller för lite protein för att passa in kostschemat. Det är helt ok att byta ut en måltid 1-2 gånger i veckan dock utan att det påverkar kroppen